top of page
Yazarın fotoğrafıSerhan Oralp

ERP ve IoT Entegrasyonuyla Lojistik Hataları Önleyin

Güncelleme tarihi: 6 Ara 2023


abas-erp-iot-entegrasyonu

Bazı endüstrilerde, nakliye hataları %5'e varan sıklıkta meydana gelir ve sonuçta önemli bir sorun oluşturur. Lojistik sürecindeki bu kusurlar, ERP ve IoT entegrasyonu ile giderilebilir. Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) sistemlerini yeni nesil bağlı cihazlarla birleştirerek tamamen yeni verimliliklere ulaşılabilir.


Depo ve Tedarik Zinciri Otomasyonu


ERP, son yıllarda iş verimliliği üzerinde muazzam bir etkisi olan iyi bilinen bir teknolojidir. Başlangıçta monolitik yazılım olarak oluşturulmuş olsa da, abas ERP gibi sistemler, bulutta barındırma yeteneği ve harici yazılım ve donanıma bağlanmak için modern bir Uygulama Programlama Arayüzü (API) katmanı dahil olmak üzere esneklik göz önünde bulundurularak tasarlanmıştır. REST API'leri ve Message Bus sistemleri, başka iletişim araçları sunar.


RFID etiketleri gibi tek bir bileşeni ERP'nize entegre etmek önemli bir değer üretebilir.

Nesnelerin İnterneti (IoT), ağlara bağlı cihazları ifade eder. Donanımı İnternet'e taşıyarak otomasyon tamamen yeni bir düzeye çıkarılabilir. Cihazlar, fabrika makinelerinden forkliftlere ve nakliye paletlerine kadar her türlü donanıma entegre edilebilir.


Depo çalışanı, kablosuz bağlantılı bir RFID tarayıcı ile palete eklenen her ürünü tek bir tıklamayla kaydedebilir. Paletin kendisi, gerçek zamanlı bir konum sistemi (RTLS) aracılığıyla hareketi ve konumu takip edebilen bir IoT cihazı içerir. Palet yanlış alım konumuna taşındığında bir uyarı tetiklenir ve hem depo çalışanına hem de yöneticisine bilgi verilir. Böylece ERP bir hata yapıldığını belirlemiş olur.


Bir ERP'yi IoT Cihazlarıyla Bağlama


Depodaki bir otomasyon sisteminin özü, İnternet için tasarlanmış ERP yazılımıdır. Çoğu durumda, ERP sistemi, güvenli bir şekilde güncellenebileceği, izlenebileceği ve sürdürülebileceği bulutta bulunmalıdır. Bulutta barındırma, arayüzleri diğer sistemlere açmayı da kolaylaştırır. Eski bir ERP'nin mevcut olduğu ve değiştirilmesinin zor olduğu durumlarda, mevcut ERP'yi genişletmek ve İnternet'e bağlantı sağlamak için bir ara yazılım çözümü eklenebilir ve bir Hibrit ERP çözümü oluşturulabilir.


Son yıllarda, RFID etiketleri o kadar ucuz hale geldi ki, envanter yönetiminde rutin olarak kullanılmaya başlandı. Envanter yönetimini daha iyi iyileştirmek için IoT cihazlarının bir ERP sistemiyle nasıl çalışabileceğine bakalım.


IoT deposuna giren her yeni ürün, ERP sistemindeki bir girişle eşlenen fiziksel bir etiket alır. Bir ürün taşındığında, etiket taranır ve ERP sistemi güncellenmiş bir duruma gelir. İnternet özellikli RFID tarayıcılar kullanılarak bu bilgiler gerçek zamanlı olarak tutulur. Yeni bir teslimat siparişi oluşturulduktan sonra, ERP sistemi siparişin ne zaman ve nerede karşılandığını takip edebilir.


Depodaki bir otomasyon sisteminin özü ERP'dir.

Palet taşındığında, ERP, ürünlerin nereye taşındığını görebilir ve bir iş emriyle ilişkili ürünlerin yanlış teslim alma konumuna yerleştirildiğini hemen algılayabilir. Bunun nedeni, palet konumunda her değişiklik algılandığında, bunu iş emri hedefiyle karşılaştırmak için bir yazılım işleminin çalışmasıdır. Bir uyumsuzluk olduğunda, çalışana ve yöneticisine bir metin mesajı gönderen hücresel iletişimler için bir API ağ geçidi aracılığıyla bir uyarı oluşturabilir.


Doğru gönderi alındıktan sonra, kamyona entegre edilmiş hücresel bağlantılı bir GPS cihazı, tahmini teslimat süresi, yakıt tüketimi ve sürücü hakkında sürekli güncellemeler sağlar. Sevkiyat bir sonraki tesise bırakıldığında, ürün bazında takip devam eder.


Mevcut bir tesisin otomasyonunun bir anda gerçekleşmesi gerekmez. RFID etiketleri gibi yalnızca bir bileşeni ERP'nize entegre etmek, daha büyük sistemin aşamalar halinde kullanıma sunulmasına izin verirken önemli bir değer üretebilir. Önemli yatırımlar gerekli olsa da, bir planlama çalışması, maliyet geri kazanımının gerçekleşebileceği zaman dilimini gösterebilir. Neyse ki Moore yasası, yazılım ve donanım maliyetlerinin sürekli olarak düşeceğini ve otomasyonu daha da ekonomik hale getireceğini gösteriyor.


Tedarik Zincirini Neden Otomatikleştirelim?


Otomatikleştirilmiş bir tedarik zincirinin avantajları arasında akıcı lojistik ve daha düşük maliyetler yer alır. Varlıkları dinamik olarak yeniden tahsis etme yeteneği, ekipman maliyetlerini azaltabilir. Süreç darboğazlarını ortadan kaldırmak, aynı iş gücüyle daha fazla sayıda sevkiyata izin verebilir. Envanter stoklamayı optimize etmek maliyetleri doğrudan azaltır. Ve tüm insanların ve ekipmanların konumlarının izlenmesi, güvenlikte önemli gelişmelere yol açabilir.


Belki de en önemlisi, otomasyon üst yönetime bir denetim izi ve iş zekâsı sağlar. abas gibi bir ERP kullanarak, aktivite gerçek zamanlı olarak izlenebilir ve farklı raporlama gösterge tabloları aracılığıyla görüntülenebilir. ERP bulutta tutuluyorsa, eyleme dönüştürülebilir veriler herhangi bir İnternet tarayıcısından veya bir mobil uygulamadan görüntülenebilir. ERP ve IoT entegrasyonu günlük aktivitenin bir parçası haline geldiğinde, ödüller zamanla artacaktır.



abas-erp-ve-iot-entegrasyonu-demo-talebi

65 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page