top of page
Yazarın fotoğrafıSerhan Oralp

ERP Seçiminde 5 Önemli Kriter

Güncelleme tarihi: 6 Ara 2023


abas-erp-secimi

ERP seçimi karmaşık olabilir. Bir ERP sistemi seçiminin nedeni oldukça açıktır. Seçtiğiniz ERP sistemi, şirketinizin çeşitli fonksiyonel alanlarının tek bir bütün halinde birleştiği platform olacaktır. Tüm iş alanlarınızı ve sistemlerinizi kapsayan ve birbirine bağlayan, verileri paylaşmanıza ve operasyonlarınızın tamamında daha iyi, veriye dayalı kararlar almanıza olanak tanıyan bir şemsiyedir. Bir ERP yazılım çözümü seçmek ve uygulamak, satın alma, üretim ve stok kontrolünden satış ve pazarlamaya, dağıtımdan müşteri ilişkileri yönetimine kadar her alanı içeren iş süreçlerinizde daha akıllıca çalışmanıza, verimliliği ve görünürlüğü artırmanıza yardımcı olur.


Bir ERP sisteminin nasıl seçileceği karmaşık bir konu olabilir. Sizin için doğru ERP sistemini seçmek, hafife alınacak veya aceleyle yapılacak bir şey değildir. Başarısız bir uygulamanın maliyeti şaşırtıcı olabilir. Bu, maliyetlerin boşa harcanan finansal yatırımların çok ötesine geçerek, iş fonksiyonlarının aksamasına ve çalışan ve müşterilerin mutsuz olmasına neden olabilir. Bu arada, muhtemelen fark etmişsinizdir, mutsuz çalışanlar ve müşteriler sizi terk etme eğilimindedir, bu da işletmeniz için olabildiğince kötüdür. ERP planlama ve seçim süreci, başarılı bir ERP satın alımı için kritik öneme sahiptir.


Aşağıda, bir ERP sistemine karar vermeden önce göz önünde bulundurmanız gereken beş temel kriter bulunmaktadır.


1. Ölçeklenebilirlik ve Esneklik


Mevcut gereksinimler ve ihtiyaçlar listeniz, bir satın alma kararına yön veren tek şey olmamalıdır. İşletmeniz büyüdükçe veya geleceğe dönük deneyimler değiştikçe hangi özelliklere ihtiyaç duyacağınızı da düşünmelisiniz. Bir ERP sistemi, işletmeniz büyüdükçe ihtiyaçlarınızı karşılayacak kadar esnek olmalıdır. Aksi takdirde, "esnek olmayan" bir ERP sistemi, büyümenizi desteklemek yerine gerçekten engelleyebilir.


"Kötü" bir ERP sistemi, 5 ila 10 yıl içinde geride bırakacağınız sistemdir.

Bunun anlamı, bir sistemin sunduğu standart özelliklerin ötesine bakmanız ve ERP sisteminizin değişen iş gereksinimlerine ve gelişen teknolojileri benimsemesine ne kadar kolay uyum sağlayacağını düşünmeniz gerektiğidir.


2. Mobil Kullanım


Giderek daha fazla işletme kullanıcısı kendi kişisel mobil cihazları aracılığıyla iş akışlarına ve verilere erişiyor. Bununla birlikte, çalışanlara uygun gördükleri yerde ve zamanda çalışma olanağı sağlamak, üretkenliği önemli ölçüde artırdı. Mobil işlevsellik sınırlıysa, bu verimlilik kazanımlarının gerçekleştirilmesi imkânsız olacaktır.


Yapmak istemediğiniz şey, çalışanlarınızı masaüstlerine ve ofislerine bağlamaktır. Yoldayken önemli müşteri verilerine erişemeyen, bir satış uzmanı düşünün. Bu satış uzmanı ne kadar mutlu ve etkili olurdu? Satış uzmanlarınızdan biri müşterilerinizi ziyaret edip "Yeni sözleşmemizle ilgili bilgilerinizi ofise dönene kadar güncelleyemem" gibi şeyler söylediğinde müşterileriniz ne düşünür? İş verilerine, işin gerçekleştiği her yerden erişilebilir olması gerekir.


Mobil uyumlu ve her yerden her zaman erişilebilen bir gösterge paneline sahip bir ERP çözümü seçin. Böylece çalışanlarınız hareket halindeyken, önemli iş akışlarına ve verilere kolayca erişebilecekler. Çalışanların verileri doğrudan sahadan girebilmeleri, verileri tek bir yerde toplayıp daha sonra tekrar sisteme girmeleri gerektiğinde ortaya çıkan hata riskini azaltır. Mobil uyumluluk, son derece önemli bir ERP özelliğidir ve bunu talep ediyor olmalısınız.


3. Müşteri Tavsiyeleri ve Referansları


Bir ERP yazılımı tedarikçisi, size ulaşabileceğiniz ve tüm uygulama sürecine içeriden bakabileceğiniz birkaç müşterinin adını verebilmelidir. Yalnızca yazılımın kendisine odaklanamayacağınızı, aynı zamanda tedarikçinin uygulama ekibinin getirdiği işbirlikçi deneyimi ve sizinki gibi şirketlerle ortaklık yaparken genel teknik/iş zekâsını da dikkatlice göz önünde bulundurmanız gerektiğini unutmamak önemlidir. Bir ERP sisteminin beklentileri karşılayamadığı birçok durumda, bunun nedeni mutlaka yazılımın eksik olması değil, uygulama sürecinde yetersiz iletişim gibi bir şeylerin ters gitmesidir.


Dinlemek, yanıt vermek ve güçlü ilişkiler kurmak çok önemlidir (güçlü yazılım çözümlerine ek olarak). Değişim sadece teknoloji ile ilgili değil, aynı zamanda süreçler ve insanlarla da ilgilidir. İnsanlarla ilgili şeyler "yumuşak" değildir ve kendi çalışanlarınızla ERP tedarikçisinin çalışanları arasında güçlü bir işbirlikçi ilişki kurabileceğinizden emin olmalısınız.


4. Kullanım Kolaylığı ve Yerelleştirme


İşletmenin her bir işlevsel alanı, belirli türde verilerle günlük olarak çalışacak, diğer türler için hiçbir kullanım olmayacaktır. Kullanıcı deneyimi, yalnızca en alakalı bilgilerin sunulması amacıyla her kullanıcı için özelleştirilebilir olmalıdır. Buna, bölgeye özgü verilere ve ölçü birimlerine ihtiyaç duyacak uluslararası şirketler için yerelleştirme de dahildir. Temel olarak, iyi bir ERP sistemi, doğru bilgiyi doğru kişilere doğru zamanda basit ve erişilebilir bir şekilde sunabilecektir. Harika, özelleştirilebilir bir UX veya kullanıcı deneyimi aramalısınız. ERP sisteminizi yerelleştirmek için hantal geçici çözümler oluşturmanız gerekiyorsa, bu bir tehlike işaretidir. ERP sisteminiz bunu zaten hazırlamış olmalıdır.


5. Toplam Sahip Olma Maliyeti


Peşin maliyetlere kapılmak kolaydır, ancak uzun vadede toplam sahip olma maliyetini (TCO) gerçekten göz önünde bulundurmalısınız. ERP sisteminiz, gelecekteki iş süreçlerinizi yansıtacak şekilde kurulmalıdır, böylece süreçleriniz geliştikçe, ERP sisteminiz ve tedarikçiniz sizinle gelişecektir.


Sizin için doğru olan bir ERP sistemini (ve tedarikçiyi) nasıl seçeceğiniz sorusunu yanıtlarken yukarıda listelenen 5 kriteri değerlendirin.


Kendi ERP seçiminiz hakkında konuşmaya hazır mısınız? Bugün bir abas temsilcisiyle iletişime geçin.



abas-erp-demo

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page