Bir ERP sisteminin edinilmesi ve kullanılması önemli bir finansal yatırım gerektirir. Ücretsiz bir açık kaynak kodlu ERP sistemi, ücretli çözümlere kıyasla çekici bir seçenek gibi görünebilir. Ancak kapalı kaynak kodlu ERP yazılımının da birçok avantajı vardır. Bu, şirketiniz için hangisinin daha iyi olduğu konusunda ortak bir soruya yol açar, kapalı veya açık kaynak kodlu ERP? Bu kararın faktörleri ve temel yönleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin:
Açık Kaynak Kodlu ERP ve Kapalı Kaynak Kodlu ERP Arasındaki Fark Nedir?
En önemli terimlerin kısa bir tanımıyla başlayalım. Açık Kaynak Yazılım veya kısaca OSS, kaynak kodu herkese açık olduğu için açıktır. Geliştiriciler kodu inceleyip değiştirebilir ve kodun yeni sürümlerini veya dallarını yeniden dağıtabilir. Yazılımın kullanımıyla ilgili herhangi bir lisans ücreti yoktur, ancak çoğu durumda, OSS'nin şirketiniz için çalışmasını sağlamak üzere uygulama veya özelleştirme ücretleri ödemeden uygulanması pratik değildir. Çeşitli açık kaynak lisans türleri vardır, ancak çoğu sınırsız sayıda kullanıcıya izin verir. Açık kaynak kodlu yazılımı "ücretsiz yazılım" ile karıştırmayın. Ücretsiz yazılım genellikle Adobe Acrobat veya Skype gibi kullanıcılara ücretsiz olarak sunulan kapalı kaynak kodlu yazılım ürünlerini ifade eder.
Kapalı kaynak kodlu yazılım tescilli yazılım olarak da adlandırılan yazılımdır. Bu, kalıcı bir lisans veya abonelik fiyatlandırması yoluyla geleneksel olarak lisanslanır ve kullanıcılar veya geliştiriciler tarafından görüntülenmesi veya düzenlenmesi için kaynak koduna erişilemez. Önde gelen ERP çözümlerinin çoğu kapalı kaynak kodlu ERP'dir.
Açık Kaynak Kodlu ERP'nin Avantajları ve Dezavantajları
Ücretsiz ve sınırsız kullanıma ek olarak, açık kaynak kodlu ERP birçok ek avantaj sunar. Her şeyden önce OSS, kaynak kodun bireysel gereksinimlere ve süreçlere uyarlanabilirliğinden kaynaklanan yüksek derecede esneklik sunar. Bununla birlikte, açık kaynak kodlu bir ERP sisteminin genellikle şirketin minimum gereksinimlerini karşılamak için birçok özelliğin eklenmesini veya özelleştirilmesini gerektiren "bare bones" olduğu belirtilmelidir. Bunun nedeni büyük ölçüde birçok açık kaynak kodlu ERP tedarikçisinin endüstri bilgisi ve proje deneyimi olmamasıdır. İş gereksinimleri ile temel işlevler arasındaki boşluk genellikle buna uygun olarak büyüktür.
Açık kaynak kodlu ERP, yüksek BT çabasını kaçınılmaz kılar
Açık kaynak kodlu ERP, lisanslama maliyeti ödemenizi gerektirmese de, kullanımı yine de yüksek BT maliyetlerine neden olabilir. Özelleştirmeler ve uyarlamaların ya kendi geliştiricileriniz tarafından yapılması gerekir ki bu pek çok üreticide yoktur ya da açık kaynak ürünü bilen bir geliştiriciye değişikliklerinizi yapması için ödeme yapmanız gerekir. Her iki durumda da, pahalıdır. Ayrıca, kalifiye geliştiriciler topluluğu, yazılım ürününün ne kadar popüler ve yaygın olarak bilindiğiyle orantılıdır, bu nedenle, belirsiz bir açık kaynak kodlu ERP sistemi kullanıyorsanız, onu uygulamanıza yardımcı olabilecek geliştiriciler bulmak zor olacaktır.
Ayrıca, devam eden işletim, bakım, eğitim ve desteğin BT çabasını ve maliyetlerini de göz önünde bulundurmanız gerekir. Bu maliyetler, hızlı bir şekilde geleneksel ERP lisanslarının veya abonelik esasına göre satın alınan ERP lisanslarının fiyatını artırabilir ve aşabilir.
Açık kaynak kodlu ERP yazılımına birçok risk ve belirsizlik eşlik eder
Açık kaynak kodlu ERP sistemlerinde, şirket sadece uygulamadan değil, aynı zamanda sistemin daha da geliştirilmesinden de sorumludur. Burada sürekli olarak yeni özellikler üzerinde çalışan kullanıcı topluluğu önemli bir rol oynuyor. Bu süreç durursa, açık kaynak projesinin sağlayıcı tarafından durdurulma riski vardır. Yatırım ve gelecekteki güvenlik açısından, açık kaynak kodlu ERP bu nedenle biraz riskli olarak sınıflandırılır. Önemli hasara neden olabilecek hatalar veya sistem arızaları durumunda, sağlayıcı işlevsellik sorunlarından sorumlu değildir.
Kapalı Kaynak Kodlu ERP Yazılımının Avantajları ve Dezavantajları
Daha geleneksel ERP ortamı, kiralanan (SaaS veya Bulutta abonelik fiyatlandırması yoluyla) veya kalıcı lisans olarak satın alınan kapalı kaynak yazılımlara odaklanır.
İşlevlerin ve kullanıcıların kapsamı, lisans modelinde sınırlıdır. Kapalı kaynak kodlu yazılımların çalıştırma maliyetlerinin, açık kaynak kodlu sistemlere göre en büyük dezavantajı olarak düşünülebilir. Ancak, çok sayıda Bulut teklifi sayesinde, yani ERP'yi çevrimiçi kullanma yeteneği sayesinde, yatırım gereksinimi önemli ölçüde azalır. Tabii ki, maliyetler her zaman faydalar bağlamında değerlendirilmelidir. Aşağıda geleneksel, kapalı kaynak kodlu ERP yazılımının faydalarına daha yakından bakalım.
Sofistike, sahada test edilmiş ERP sistemleri
Özellikle yerleşik ERP sağlayıcıları, çeşitli sektörlerdeki projelerde uzun yıllara dayanan deneyime sahiptir. Birçok durumda, zaten standart olarak çok sayıda kurumsal gereksinimi karşılayan sektöre özel çözümler bile geliştirilmiştir. Ek olarak, arayüzler ve işlevler teknik olarak olgunlaşmıştır. Modern ERP yazılımı, bazen yüksek karmaşıklığa rağmen sezgisel olarak çalıştırılabilir. Gerekirse, profesyonel eğitim de mevcuttur.
Özelleştirme maliyetleri genellikle yönetilebilir düzeydedir
Kapalı kaynak kodlu yazılım ayrıca belirli bir miktarda ilk özelleştirme gerektirir. Ancak gerekirse tedarikçi veya sertifikalı hizmet sağlayıcı bu özelleştirmeyi destekler. Kaynak kodunda ayarlamalar yapılması gerekiyorsa, bu yalnızca yazılım üreticisi veya yetkili ortaklarından biri tarafından yapılabilir. Bu maliyetli olabilir, ancak endüstri ERP çözümlerinin yüksek olgunluk düzeyi nedeniyle nadiren gereklidir.
Yüksek operasyonel güvenilirlik, kapalı kaynak kodlu yazılımı karakterize eder
Açık kaynak kodlu ERP'den farklı olarak, kapalı kaynak kodlu ERP yazılımı kullanımı çok daha düşük riskler içerir. Çalışma süresi ve tutarlı işlevsellik tedarikçinin sorumluluğundadır. Ayrıca sistemin bakımı, geliştirilmesi ve güncellenmesinden sorumludur ve veri koruma ve veri güvenliği ile ilgilenir. ERP sistemi çevrimiçi kullanılıyorsa, ERP sistemini çalıştıran donanım sorunu bile tedarikçiye aittir.
Sonuç: Hangi Tür ERP Yazılımı Daha İyidir?
Kapalı kaynak ve açık kaynak kodlu ERP'yi karşılaştırırken, açık kaynak çözümlerinin yalnızca belirli durumlarda uygun olduğu sonucuna varılır. Örneğin; çok basit süreçlere sahip küçük şirketler veya güçlü geliştirme ve BT personeline sahip kuruluşlar için.
Pek çok senaryoda, açık kaynak kodlu ERP gerekli işlevselliği sağlamaz ve yazılım ancak kapsamlı özel geliştirmeden sonra anlamlı bir şekilde kullanılabilir. Bu, toplam maliyetleri büyük ölçüde artırır. Ek olarak, pahalı kesintiler ve bireysel bilgi taşıyıcılarına bağımlılık riski vardır. Bu sebeplerden dolayı firmalar üst düzeyde destek ve hizmet sunabilen kapalı kaynak kodlu ERP sağlayıcılarını tercih etmektedirler.
Genel olarak, açık kaynak kodlu ERP yazılımı bu nedenle gelecekte niş bir fenomen olmaya devam edecektir. Özellikle satın alınan veya kiralanan bir ERP sistemi için ortaya çıkan maliyetler, küçük ve orta ölçekli işletmeler tarafından eleştirel bir şekilde incelenmelidir. Özellikle çok lokasyonlu, karmaşık iş ve üretim süreçlerine sahip orta ölçekli şirketlere kapalı kaynak kodlu ERP yazılımı kullanmaları daha çok tavsiye edilir. Özellikle Cloud ERP, giriş engellerini önemli ölçüde azaltır.
Bình luận