Şirketiniz için doğru ERP sistemini seçmek kolay değildir. Birçok şirket için son trend bir bulut yazılımı seçmek olsa da, bu her işletme için en iyi seçenek olmayabilir. Şirket içi, barındırılan veya hibrit çözümler de seçenekler arasındadır. Sonuçta hepsinin artıları ve eksileri vardır. Doğru kararı verebilmek işletmenin nelere ihtiyacı olduğuna bağlıdır.
Bulut ERP (Cloud ERP)
Bulut ERP (Cloud ERP) çözümüne göz atalım. Buluta geçiş, esnekliğin yanı sıra çok çeşitli yetenekler içerir. Birçok küçük şirket için bir bulut ERP yazılımı, sınırlı BT personeliyle ilgili sorunları ve bir altyapı oluşturmak için donanıma yatırım yapma ihtiyacını ortadan kaldırır. Yükseltme veya bakım ücreti yoktur. Yalnızca yıllık veya aylık bir abonelik ödersiniz ve yazılımınız sizin için güncel tutulur, yükseltmeler ve kurulumlar otomatik olarak gerçekleşir.
Ancak tam bir bulut ERP çözümü her işletme için uygun değildir. Bir şirketin bu yola gitmek istememesinin bazı nedenleri vardır. Bu sistem, yazılım güncellemeleri veya değişiklikler üzerinde tam kontrole izin vermez. Yükseltmeler genellikle bir şirkete isteseler de istemeseler de zorunlu tutulur, bu da genellikle ortaya çıkan kurulum sorunlarıyla uğraşmaları gerektiği anlamına gelir. Ek olarak, işletmeler genellikle bir bulut çözümüyle güvenlik ilkeleri üzerinde daha az kontrole sahiptir. Yalnızca sisteme erişim için ödeme yaparlar ve genellikle çok yıllı bir sözleşmeyle çalışırlar.
Şirket İçi ERP (On-premise ERP)
Yukarıdaki bu nedenlerden dolayı, bazı üretim işletmeleri şirket içi (on-premise) bir çözümü tercih etmektedir. Peki, herkesin buluta atlıyormuş gibi göründüğü bu dijital dönüşüm dünyasında şirket içi sistemde kalmanın faydaları nelerdir? Her şey şirketin ihtiyaçlarına bağlıdır. Şirket içi bir ERP çözümü ile tüm altyapıyı, sunucuları, güvenliği, işletim sistemini vb. satın alırsınız. ERP yazılımını bir tedarikçiden lisanslarsınız. Halihazırda bir altyapıya yatırım yapmış ve bunu sürdürmek isteyen şirketler için şirket içi bir çözüm muhtemelen en iyi yaklaşımdır. Belki de sadece iki yıl önce yatırım yaptıkları, sanal bir makineyi döndürmeye ve veri tabanlarını bu makineye yüklemeye yetecek kadar donanımları vardır.
Bu durumda, buluta geçiş yapmaları gerekmez. Halihazırda bu kadar çok yatırım yapmışken neden buluta geçesiniz? Şirkette zaten bir BT personeli varsa, donanımı yönetebilirler. Veri tabanını barındırabilen bir sunucuya zaten sahip olabilirler. Aynı zamanda, herhangi bir kullanıcı için bulut erişimine ihtiyaç duymayabilirler. Bazı işletmeler ilk günden itibaren kendi çözümlerine sahip olmuştur ve bunu bu şekilde sürdürmek istemektedir.
Bulut ve şirket içi ERP, kurumsal yazılımınızı dağıtmak için tek seçenek değildir. Dikkate alınması gereken barındırılan ve hibrit ERP seçenekleri de vardır.
Barındırılan ERP (Hosted ERP)
Barındırılan (hosted) bir çözüm biraz farklıdır. Barındırılan bir ERP çözümü, Uzak Masaüstü Bağlantısı üzerinden eriştiğiniz bir veri merkezindeki sunucularla kurulur. Bu senaryoda işletme, kurum içinde bir BT personeline sahip olmaktan kurtulur. Esasen şirket, yönetimi kendi adına yapması için veri merkezine ödeme yapabilir.
Barındırılan çözümler, başka bir ağ kullanırken lisanslarınızı korumanıza olanak tanır.
İşletmeniz barındırılan bir ERP çözümü kullanıyorsa, tam bir Hizmet Olarak Yazılım (SaaS) yaklaşımına geçmeyi tercih edebilirsiniz. Bu, yazılımınız için abonelik bazında ödeme yapmanız anlamına gelir. Bu noktada, geleneksel olarak bulut olarak adlandırılan sistemi kullanabilirsiniz. Tam bulutsa, işletme, kullanıcı başına aylık bir abonelik ödüyor ve dediğimiz gibi, herhangi bir donanımla uğraşmıyor veya bir veri merkezi bulmaları gerekmiyor.
Hibrit ERP
İşletmeniz için doğru karışımı oluşturmak üzere hem bulut hem de şirket içi ERP sistemlerini kullanan hibrit ERP seçeneklerinin de olduğunu unutmayın. Bu, yalnızca sunucuların fiziksel olarak nerede bulunduğuyla ilgili değildir; hibrit çözümlerin sunduğu esneklik, bazı şirket içi altyapıyı korurken kullanıcılarınız için genişletilmiş erişim sağlamaya odaklanır. Örneğin, kendi sunucularınızın bakımını yapabilir, ancak herhangi bir cihazdaki web tarayıcılarından ERP erişimine izin vermek için barındırma ücreti ödeyebilir veya bağlantısız bir durumda ERP dışında çalışan mobil uygulamalara abone olabilirsiniz. Bu hibrit yaklaşım hem şirketinizde bulunan sunucu hem de bir veri merkezinde barındırılan şirket dışı sunucu için geçerlidir.
Şirket içi, barındırılan ve bulut ERP çözümlerinin hangi kombinasyonunu yapabilirsiniz? Şirketiniz için en iyi hibrit ERP senaryoları hangileridir?
Bu soruyu cevaplamak, abas'ın en iyi yaptığı şeydir. Müşterilerimize çözümlerini gerektiği gibi uyarlama esnekliği veriyoruz. ERP söz konusu olduğunda bizde her duruma uyan tek bir çözüm yoktur. Birçok çözüm türünü barındıracak kadar esneğiz.
abas'ta geleceğe hazır bir şirketiz. Elbette, müşterilerimizin çoğu bir bulut ERP çözümüne yöneliyor, ancak şirket içi, barındırılan bir çözüm veya hibrit bir ERP çözümü seçen müşterilere de hizmet veriyoruz. Tüm müşterilerimiz için önemli olan yeteneklerimizin esnekliğidir.
ERP sistemi seçerken, yanınızdayız. Hemen iletişime geçin!
留言