Çalışanlarınızın belirli görevleri tamamlaması ne kadar zaman alıyor? Ürünlerinizin kalitesi gerçekten planlanan gereksinimleri karşılıyor mu? Bireysel makinelerde herhangi bir duraklama var mı? Üretim veri toplama (ÜVT) adı verilen süreç, bunlarla ve neredeyse tüm diğer veri odaklı sorularla ilgilenir.
Uygun yazılım desteği ile firmalar ÜVT ile sayısız veri toplayıp değerlendirme amacıyla kullanabilirler. Üretim veri toplama ile verimliliği artırıcı önlemler alınıyor.
Üretim Veri Toplama (ÜVT) Nedir?
Üretim veri toplamanın merkezi görevi başlangıçta ilgili tüm verileri yakalamaktır. Sorun: Bilgiler şirkette genel olarak mevcut olsa bile nadiren ortak bir arayüz üzerinden iletilir ve merkezi olarak depolanır. Üretim veri toplamanın bir parçası olarak, toplamadan sorumlu bir BT altyapısı kurulur. Bunun iyi bilinen bir örneği, çalışanların terminallerde elektronik olarak giriş ve çıkış yapmak için kullandıkları zaman kartlarıdır.
Ancak üretim veri toplama çalışma saatlerini kaydetmenin çok ötesine geçiyor. Şirket genelindeki süreçlere ilişkin bilgiler toplar:
Sipariş Verileri: Bu, örneğin üretim verilerini, yani mevcut üretim süreleri, planlanan tamamlanma tarihleri veya ölçülen kaliteler hakkındaki bilgileri içerir. Güncel sipariş durumları da kayıt altına alınır.
Personel Verileri: Devam ve çalışma sürelerinin yanı sıra ÜVT, örneğin ücret maliyetlerini de belirler.
Makine Verileri: Artık çoğu makine ne kadar süredir çalıştıklarını otomatik olarak ÜVT yazılımına aktarabiliyor. Tüketilen enerji, üretim sürecindeki personel müdahaleleri veya duruşlar bu şekilde netleşir.
Proses Verileri: ÜVT özellikle niteliklerle ilgili teknik proses verilerini toplar.
Üretim Veri Toplama, ERP ile Nasıl Çalışır?
ERP ve ÜVT birbirleriyle mükemmel uyum sağlayabilmektedir. Bir ERP sisteminin ideal şekilde çalışması için diğer şeylerin yanı sıra çok fazla bilgiye ihtiyaç vardır. Firmanın halihazırda üretim veri toplama yazılımı varsa, bilgiler arayüzler aracılığıyla doğrudan ERP sistemine aktarılabilmektedir. ERP, özellikle çalışma zamanlarına, mola zamanlarına ve vardiyalara erişim gerektirir. Yazılım istatistiksel değerlendirmeler gerçekleştirebilir, kapasiteleri planlayabilir veya verileri finansa iletebilir.
Üretim veri toplama sisteminin sadece sabit değil aynı zamanda hareketli olması özellikle anlamlıdır. Sonuçta çalışanlar sadece işyerlerinde değil, şirket içinde farklı yerlerde, hatta farklı lokasyonlarda çalışıyorlar. Çalışanlar, şirket tesislerine dağıtılan terminalleri kullanarak üretim alanına geri dönmelerine gerek kalmadan işlerini güvenilir bir şekilde kaydedebilirler.
Bu da ERP'nin işine yarar: Bu şekilde sistem gerçek zamanlı verileri alır ve bu veriler aynı zamanda güvenilir bir şekilde iletilir. Darboğazlar, kapasite değişiklikleri veya diğer olaylara doğrudan müdahale edilebilir.
Bir bakışta ERP ve ÜVT kombinasyonunun avantajları:
Konumdan Bağımsız Zaman Kaydı: ERP veri tabanı daha güvenilir ve ayrıntılı hale gelir. Örneğin, çalışma süreleri artık işyerinde seçici olarak kaydedilmiyor, ancak terminaller aracılığıyla belirli görevlere veya görev alanlarına atanabiliyor.
Geri Bildirim: Karar vericiler üretimden gerçek zamanlı olarak geri bildirim alırlar. Bu, aksaklıklara veya değişikliklere erken bir aşamada müdahale edilebilmesi için optimum planlamanın temelini oluşturur.
İş Akışlarının İzlenmesi: Genel iş akışları ve süreçler de toplanan verilere göre izlenebiliyor ve değerlendirilebiliyor.
Üretim Veri Toplama Neden Gereklidir?
Üretim veri toplama kendi başına bir amaç değildir ve keyfi olarak veri toplanmasına hizmet etmez. Bunun yerine, ÜVT sistemleri mümkün olan en büyük veri tabanını oluşturmalı ve bu da değerlendirmelere olanak sağlamalıdır. Belirli bir ürünün üretiminde her zaman gecikmeler olur ve gerçek değerler, planlanan üretim değerlerinden önemli ölçüde sapar. Bir örnek: ÜVT, çalışanların sürekli olarak iki makinedeki sürece manuel olarak müdahale etmek zorunda kaldığını gösteriyor. Makine konfigürasyonu değiştirilerek sorun çözülebilir ve üretim yeniden planlandığı gibi yürütülebilir.
Ayrıca lokasyonlar arasında bile farklı üretim süreçleri birbiriyle karşılaştırılabiliyor. A lokasyonundaki üretim, B lokasyonuna göre daha hızlı mı yapılıyor? Üretim veri toplamanın değerlendirilmesi, A'nın avantajlarını veya B'nin dezavantajlarını hızla belirleyebilir. ÜVT verileri özellikle üretimde ilgi çekicidir ancak prensip olarak zaman kaydı tüm departmanlarda önemli bir konudur. Toplanan veriler aynı zamanda satış veya satın alma süreçlerinin iyileştirilmesi ve olası verimsizliklerin belirlenmesi için de kullanılabilir.
ÜVT Hangi Verileri Topluyor ve Hangi Amaçla?
ÜVT özellikle personel ve sipariş verilerini kaydeder. Bunlar örneğin şunları içerir:
Çalışanların katılımı ve mola süreleri
Üretim miktarları ve ilgili üretim siparişi süreleri
Partileri ve makine gruplarını düzenleme
Vardiya ve günlük programlar
Bu verilere dayanarak modern ÜVT sistemleri vardiyaları otomatik olarak atayabilir. Ayrıca rezervasyon yapıldığında sipariş otomatik olarak sonlanır, böylece herhangi bir tutarsızlık veya hata yaşanmaz.
Kısa bir pratik örnek, bu verilerle neler yapılabileceğini gösterir:
Bir çalışanın sabah işe çok yavaş başladığını varsayalım. Sekiz saatlik vardiyanın ilk iki saatinde günlük hacminin yalnızca yüzde 15'ini yönetebiliyor. Gün ilerledikçe çalışan daha üretken hale gelir ve ortalamadan daha hızlı çalışır. Yöneticiler bu bilgiyi verimliliği artırmak için kullanabilirler. Örneğin, çalışanlara sabahın erken saatlerinde daha aktif görevler verilerek güne daha hızlı başlamalarına yardımcı olunabilir.
Bu nedenle ÜVT hiçbir şekilde çalışanları kontrol etmeye hizmet etmez. Sonuçta çalışanların kendileri de çözümden faydalanıyor. Size daha özel görevler atanabilir. Ayrıca üretim sürecindeki sorunlar tespit edilip ortadan kaldırılabiliyor.
Sonuç: ÜVT, Çok Sayıda Değerlendirmenin Temelini Oluşturuyor
Üretim veri toplamanın bir parçası olarak şirketler, daha önce şirket geneline dağılmış olan çeşitli bilgileri toplar. Örneğin çalışanlar mobil terminallerden işe giriş ve çıkış yapıyorlar. Arıza süreleri ve doluluk gibi makinelerden gelen bilgiler de toplanır. Ancak bu sadece başlı başına bir amaç değildir, istatistiksel değerlendirmeler ve süreç optimizasyonu için bir temel görevi görür.
Üretim veri toplama, özellikle ERP ile kombinasyon halinde avantajlarını gösterebilir. ERP sistemi verilere erişir ve örneğin ayrıntılı değerlendirmeler yapılmasını veya bilgilerin finansal muhasebeye iletilmesini sağlar.
תגובות