ERP ve EDI entegrasyonu, üretim şirketlerinin başarısı için neden bu kadar önemlidir?
Saat 18:00 ve montaj hattından gelen son paket kutulandı, paketlendi ve nakliye alanına taşındı. Bu paket, ulusal bir eczane perakende zincirinin raflarına gönderilecek. Perakendeci paketin yolda olduğunu nasıl bilecek? Aldıkları malın ödemesini nasıl yapacak?
Sorunsuz bir tedarik zinciri, ortaklar arasında mükemmel ve hızlı iletişim gerektirir. Yıllardır, gönderiler ve ödemeler arasındaki bu etkileşimi yöneten en popüler teknoloji sistemi Elektronik Veri Alışverişi (EDI) olmuştur. ERP ve EDI entegrasyonu, iletişimleri otomatikleştirerek tedarikçiler ve müşteriler arasındaki veri alışverişini sağlayan endüstri standardıdır. EDI, otomotiv, üretim, ilaç mağazaları, perakende gibi yüksek hacimlerde faaliyet gösteren sektörlerde yaygındır.
Neden ERP ve EDI Entegrasyonu?
EDI'nin otomasyonu, telefon görüşmeleri, kağıt faturalar, fakslar ve e-postaları içeren kusurlu manuel insan süreçlerini azaltır. Sonuç, daha hızlı geri dönüş süreleri, daha az hata ve personel alımında daha fazla verimlilik sağlar. EDI, verileri elektronik olarak saklayarak ve işleyerek kağıt belgeleri düzenleme, tasnif etme ve dağıtma maliyetlerini azaltır.
EDI'nin faydaları, manuel veri girişini ortadan kaldırmayı, nakliye ve faturalama hatalarını azaltmayı ve iş ortaklarının veri alma ve girme hızını artırmayı içerir.
EDI'nin ilk sürümleri basitti ve diğer kurumsal yazılımlardan kopuktu. Modern çağın ERP ve EDI entegrasyonlarında, protokoller en iyi uygulamaları zorunlu kılar ve veriler ERP gibi modern teknolojilerde işlenir. Ayrıca, veri yapılarının karmaşıklığı, EDI uygulamalarını standartlaştıran veri alışverişi aracıları tarafından maskelenebilir.
Yıllar önce bir EDI uygulaması, bireysel veri alanlarını birbiriyle eşleştirmek için yüzlerce veya binlerce saatlik çalışma gerektirebilirken, bugün bu süreci sorunsuz ve kolay hale getiren araçlar ve süreçler var. Ortaya çıkan EDI sistemleri, dünyanın en büyük şirketlerinin çoğu için paha biçilmez tedarik zinciri veri iletişimi sağlar.
ERP platformunuzun bir parçası olarak EDI, maliyetleri düşürmenize ve görevleri otomatikleştirmenize yardımcı olabilir.
EDI'nin API'den Farkı Nedir?
EDI ile API’nin farkı; EDI'nin tasarım gereği özelleştirilmiş bir veri değişim sistemi olmasıdır. Her şirketin kendi varyasyonlarını uygulaması beklenir. Bu, JSON/REST gibi okunabilen bir veri biçiminin uygulanması biraz daha kolay olsa da, sistem kurulumu sırasında iş ortağının veri biçimiyle benzer bir eşleme işleminin gerçekleştirilmesi gerekeceği anlamına gelir. Ve deneyimli EDI entegrasyon sağlayıcılarına göre, net belgeler ve sistem alındı onayları gibi iki yönlü protokoller için destek olduğu sürece, zarif bir JSON arabirimi ile ilkel bir ODETTE belgesi arasında uygulama sürelerinde büyük bir fark olmayabilir.
EDI, tedarik zinciri iletişimlerini manuel olarak yöneten şirketler için büyük bir maliyet tasarrufu sağlar.
Küçük şirketler için diğer avantajlar arasında, birçoğu e-posta, posta veya telefon yoluyla insan iletişimi yerine belirli bir EDI uygulamasını zorunlu kılan büyük ulusal ortaklarla çalışma fırsatının açılması yer alıyor.
ERP teknolojisi üretim, nakliye ve perakende şirketleri arasında kritik bir bağlantı haline geldikçe, EDI yoluyla kesintisiz veri iletişimine olan ihtiyaç da arttı. abas ERP gibi yazılım çözümleri, ön uç yönetim ve yönetim araçlarıyla sağlam arka uç EDI arayüzlerini implemente ederek bu boşluğu doldurmuştur. Modern ERP yazılımı ile EDI'yi uygulamak hiç bu kadar kolay olmamıştı.
abas EDI neler sunuyor?
abas EDI, EDI dosyaları ile abas sisteminde gerçekleşen işlemler arasındaki veri eşleştirmeyi sağlayan bir ERP modülüdür. Arka uç EDI teknolojileri ve dosya biçimleri ne olursa olsun, abas EDI yazılımı, çeşitli şirket EDI uygulamalarının birleştirilebilmesi için karmaşıklıkları soyutlar. EDI dosyasındaki veri alanları, ERP konsolundaki veri alanlarıyla ilişkilendirilecektir.
abas ERP'ye yeni başlayan şirketler için EDI sisteminin kurulumu, oryantasyon faaliyetleriyle birlikte gerçekleştirilebilir. İlk kurulum uzmanlara danışmayı gerektirse de, sistemin devam eden yönetimi abas EDI Configuration adı verilen bir araç kullanılarak self servis modelde herkes tarafından yapılabilir.
abas EDI Configuration, verilerin karmaşık EDI eşleştirmelerini kurma büyüsünü gerçekleştirir. Farklı şirketler EDI için farklı formatlar kullandığından, verilerin ERP tarafından anlaşıldığından emin olmak için genellikle bir kurulum süresi gerekir. EDIFact, ODETTE ve VDA gibi geleneksel EDI biçimleri ve ANSI ve XML gibi evrensel veri biçimleri desteklenir.
abas EDI Configuration ile bu veri ilişkilendirme işlemi, ERP sistemi ile EDI veri dosyalarının segment numaraları ve sütunları arasındaki alan eşlemelerini gösteren bir grafiksel masaüstü aracıyla gerçekleştirilir. Bu, bir yazılım geliştiricinin veri alanlarında hangi eylemlerin gerçekleşmesi gerektiğini belirtmek için binlerce satır kod yazmasını gerektirebilecek eski ERP sistemlerine göre büyük bir gelişme olabilir.
EDI ile Veri Senkronizasyonu
EDI, ERP ile entegre edildikten sonra, iki farklı şirketteki kişiler, şirketler arasında senkronize edilmiş aynı verileri görüntüleyebilir. İlgili ERP sistemleri, daha önceki bir dönemin kağıt belgelerinde bulunan bilgileri görüntüleyebilir. Artık her bir ERP sisteminde, bir çalışan aynı varış adresi, fatura adresi ve ürün numaralarının listesini miktarlarla birlikte görüntüleyebilir.
İster birkaç yüz ister milyonlarca sipariş işleyen şirketler için, EDI kullanımı maliyet tasarrufu sağlayabilir. Faturalar ve gönderiler hakkında manuel iletişim, genellikle önemli miktarda çalışan zamanı gerektirir. Ticari ortak iletişimlerinin otomasyonu, daha hızlı geri dönüş süreleri, daha az hata ve daha iyi raporlama sağlar.
Güçlü EDI yetenekleri olmayan bir ERP sistemi kullanıyorsanız, belki de değişiklik yapma zamanı gelmiştir. abas ERP'nin neler sunabileceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için bugün bizimle iletişime geçin.
Comments