Üreticiler, daha fazla üretkenlik elde etmelerine ve iş modellerini günümüz pazarı için güncellemelerine yardımcı olan dönüştürücü teknolojileri tercih ettikçe, dijital fabrika hareketi ivme kazanıyor. Yapay zekâdan gelişmiş robotik sistemlere kadar Endüstri 4.0, üreticilerin işlerini yürütme şeklini değiştiriyor ve fabrikada verimlilik ve üretkenlik fırsatları yaratıyor.
En basit ifadeyle, dijital fabrikalara geçiş, üreticilere operasyonları optimize etmek için çalışırken daha bilinçli kararlar verme yeteneği verir. Bu, verileri her sürece dahil etmekle başlar ve sonunda bu verilerden öğrenilen dersler ilerlemeyi körükledikçe sürekli yeniliğe yol açar. Bu tür dijital fabrika sistemlerine geçiş, modern kurumsal kaynak planlama sistemleri ve Nesnelerin İnterneti (IoT) projeleri biçiminde halihazırda devam ederken, dönüştürücü teknolojiler hareketi başka bir düzeye taşıyabilir.
Dönüştürücü Teknolojiler, Dijital Fabrika İnovasyonunu Destekliyor
Dönüştürücü, dijital teknolojiyle ilgili konuşmalarda çokça kullanılan bir terimdir, ancak bir kelimeden daha fazlasıdır. Bir IHS Markit araştırması, iş liderlerine araştırma firmasının dönüştürücü olarak adlandırdığı altı teknoloji hakkında sorular sordu. Bu altı teknoloji şunlardı: yapay zekâ (AI), 5G ağları, Nesnelerin İnterneti (IoT), blok zinciri (blockchain), bulut bilişim/sanallaştırma ve her yerde videoya doğru hareketti.
Ankete katılanların yaklaşık %56'sı, bu teknolojilerin önümüzdeki üç yıl içinde sektörlerinde "önemliye yakın bir yıkıcı etkiye" sahip olacağını söyledi. Sadece %4'ü böyle bir şey beklemediklerini söyledi.
Dijital teknolojiler, şirketlerin çalışma biçiminde büyük değişikliklere yol açmaya başlıyor. IHS Markit, günümüzün gelişen teknolojilerinin yol açtığı büyük yıkımın büyük operasyonel değişikliklere yol açacağını, yeni pazar fırsatları yaratacağını ve bir endüstride rekabetin nasıl geliştiğini değiştireceğini açıkladı.
Bu, dijital fabrika hareketinin uzun süredir devam eden birçok algıyı değiştirdiği üretimde açıkça görülmektedir. Bu değişimi yönlendiren nedenler arasında şunlar yer alıyor:
Küçük üreticilerin özel, son derece özelleştirilebilir ürünler sunarak rekabet etme yeteneğinin artması.
Daha iyi gerçek zamanlı veri iletimi yoluyla otomasyonun rolünü derinleştiren robotik ve yazılımın yüksek kullanımı.
Operasyonel maliyetleri azaltan ve üretimi kolaylaştıran modernize edilmiş tedarik zinciri stratejilerinin hızlandırılmış bir şekilde benimsenmesi.
Yetenekleri belirli bir zamanda pazar taleplerine daha iyi uyarlamak için daha büyük bir tahmin ve envanter optimizasyonu kapasitesi.
İşletmeler son derece rekabetçi pazarlarda yeni gelir fırsatları yaratmanın yollarını aradıkça, operasyonel mükemmelliği artırmaya yönelik bu çabalar, dijital fabrikalara geçişe neden oluyor.
Akıllı Üretim Yükseliyor
Dijital fabrika sistemlerine doğru bir hareketle birlikte, daha büyük akıllı üretim endüstrisi hızla yükseliyor. Akıllı üretim, hem günlük operasyonlarda hem de büyük stratejilerde daha akıllı ve bilinçli karar vermeyi sağlamak için kullanılan veriye dayalı teknolojileri ifade eder. Akıllı fabrika fikri birçok yönden dijital fabrika ile değiştirilebilir.
Grand View Research, akıllı üretim çözümleri için küresel pazarın 2018'de 198,21 milyar dolar değerinde olduğunu bildirdi. Bu noktadan itibaren, 2025 yılına kadar %10,7 yıllık bileşik büyüme oranında büyümesi bekleniyor.
Grand View Research'e göre, akıllı üretime geçiş, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli önemli trendlerde kendini gösteriyor:
Sektör genelinde artan dijitalleşme.
Birleşik BT ve operasyon teknolojisi sistemleri.
Eski kontrol çözümlerinin modernizasyonu.
Çalışma, bu alanlardaki ilerlemelerin tüm üretim değer zincirini etkilediğini gösterdi.
Dijital Fabrikaya Doğru Adımlar Atın
Üretimi dönüştüren en son teknolojilerin avantajlarından yararlanmak, tek seferlik devasa bir proje değildir. Bunun yerine süreçleri, ekipmanı ve personel stratejilerini uyarlamak için yinelemeli güncellemeler ve değişiklikler yapmaktır asıl mesele. Dijital fabrikanın uzun vadeli vizyonu, süreçlerin tüm işletme genelinde dijitalleştirildiği bir vizyondur, yani:
Satış ekipleri, müşterilerle konuşurken projeleri doğru bir şekilde teklif edebilmeleri ve kaynak kullanılabilirliğini tahmin edebilmeleri için üretim verileri, tedarikçi yetenekleri ve mevcut tedarik hakkında içgörüye sahiptir.
Üretim süreçleri, üretimin her bir parçasının mümkün olan en verimli şekilde ele alınmasını sağlamak için robotik süreçleri, eklemeli üretimi ve insan etkileşimlerini birleştirir.
Test ve kalite kontrol sistemleri, insan test cihazlarından daha hızlı ve daha doğru derin analiz sağlamak için dijital görüntüleme ve video tabanlı yeteneklere sahiptir.
Depo ve saha hizmetleri ekipleri, taşınmakta olan ürünler de dahil olmak üzere envanter düzeylerine ilişkin tam içgörülere sahiptir ve bu verilere işletme genelindeki paydaşlar kolayca erişebilir.
Dijital bir strateji, yalnızca bu yetenekleri içermekle kalmaz. Bunun yerine, iş kollarındaki veri toplama ve yönetim yetenekleri uyum ve verimliliği sağlar. Bu yenilik bir gecede olmayacak. Zamanla gelişen yinelemeli ilerleme gerektirir. Bu süreçte atabileceğiniz adımlar şunlardır:
ERP sisteminizi, gelişen teknolojiler tarafından oluşturulan belirli iş akışlarına uyarlanabilecek şekilde tasarlanmış, geleceğe hazır bir platformla güncelleyin.
Belirli sorunlu noktaları çözmek için IoT çözümlerini uygulayın ve daha fazla yatırımı haklı çıkarmak için anında değer yaratın.
Makinelerin minimum insan müdahalesiyle nasıl çalışacaklarını ayarlamasına olanak tanıyan yapay zekâyı devreye alın.
Personeli, dijital fabrika ayarlarında değer yaratmak için ihtiyaç duydukları verilere kolayca erişmelerini sağlayan modern cihazlarla donatın.
Üreticiler arkalarına yaslanıp dijital fabrika hareketinin olgunlaşmasını bekleyemezler. Bunun yerine sektördeki yeniliklere ayak uydurmak için şimdiden adımlar atmaya başlamak hayati önem taşıyor. Gelecekteki ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak tasarlanmış bir ERP sistemi ile bu yolculukta size yardımcı olabiliriz. Daha fazla bilgi için abas ERP Türkiye ekibiyle iletişime geçebilirsiniz.
Comments